Prevajanje vašega projekta iz slovenščine v valižanščino.

a close up of a flag with a dragon on it

Zakaj bi morali prevesti svoj projekt iz slovenščine v valižanščino

Valižanščina je keltski jezik, ki se govori v Walesu, državi, ki je del Združenega kraljestva. Po popisu Združenega kraljestva iz leta 2011 je bilo v Walesu 562.000 ljudi (19 % prebivalstva), ki so govorili valižanščino. Vendar je pomembno vedeti, da niso vsi ti posamezniki tekoči govorci.
Zunaj Walesa obstajajo tudi valižansko govoreče skupnosti v drugih delih sveta, na primer v Patagoniji v Argentini ter na nekaterih območjih Združenih držav in Kanade. Vendar pa je število govorcev valižanščine v teh skupnostih relativno majhno.
Kar zadeva ekonomske kazalnike, je težko določiti točen vpliv znanja valižanščine na posameznikov ekonomski status. Vendar pa obstajajo dokazi, ki kažejo, da je znanje valižanščine lahko koristno v nekaterih panogah, kot sta turizem in javni sektor, kjer obstaja povpraševanje po dvojezičnih zaposlenih. Poleg tega si je valižanska vlada prizadevala za spodbujanje uporabe valižanščine v poslovanju in trgovini, kar lahko pozitivno vpliva tudi na gospodarstvo.

Stay in the loop.

Sign up for exclusive launch updates.

We care about your data. Read our privacy policy.

Koliko ljudi, ki govore valižanščino, ima dostop do interneta?

Od leta 2021 se ocenjuje, da ima znatna večina govorcev valižanščine v Walesu dostop do interneta. Po podatkih Urada za državno statistiko je imelo leta 2020 96 % gospodinjstev v Walesu dostop do interneta, kar je več od povprečja Združenega kraljestva, ki znaša 95 %. Pomembno je omeniti, da vsi valižansko govoreči ne živijo v Walesu, saj obstajajo tudi valižansko govoreče skupnosti v drugih delih sveta, na primer v Patagoniji v Argentini. Vendar podatki o dostopu do interneta v teh skupnostih niso na voljo.

O valižanščini

Valižanščina, znana tudi kot Cymraeg, je keltski jezik, ki se govori v Walesu, državi v Združenem kraljestvu. Zgodovino valižanskega jezika je mogoče izslediti nazaj v 6. stoletje, ko so keltski Britanci govorili jezik, znan kot Common Brittonic. Sčasoma se je ta jezik razvil v staro valižanščino, ki so jo govorili od 9. do 12. stoletja.
V srednjem veku je valižanska književnost cvetela in jezik se je v veliki meri uporabljal v poeziji, prozi in verskih besedilih. Vendar je jezik začel propadati v 16. stoletju zaradi vse večjega vpliva angleščine in zatiranja valižanske kulture s strani angleške vlade.
V 19. stoletju je prišlo do oživitve zanimanja za valižanski jezik in kulturo, znano kot valižanska renesansa. To so vodili osebnosti, kot sta pesnik in učenjak Iolo Morganwg in pisatelj Saunders Lewis. Ustanovitev Univerze v Walesu leta 1893 je prav tako pripomogla k spodbujanju valižanskega jezika in kulture.
Danes valižanščino govori približno 20 % prebivalcev Walesa, približno 700.000 govorcev. Zakon o valižanskem jeziku iz leta 1993 je jeziku podelil uradni status v Walesu, zdaj pa se ga poučuje v šolah in uporablja v javnem življenju, vključno z valižansko vlado in mediji.
Prizadevajo si tudi za povečanje števila govorcev valižanščine, vključno z jezikovno strategijo za valižanščino, katere cilj je povečati število govorcev valižanščine na milijon do leta 2050. Valižanščina je še naprej pomemben del valižanske kulture in identitete, in njegova prihodnost je videti svetla.

Kakšne so prednosti avtomatskega prevajanja iz slovenščine v valižanščino?

Avtomatsko prevajanje spletne strani iz slovenščine v valižanščino lahko prinese številne prednosti tako lastnikom kot uporabnikom spletnih strani. Prvič, lahko bistveno poveča dostopnost spletne strani valižansko govorečim uporabnikom, ki morda ne obvladajo slovenskega ali angleškega jezika. To lahko vodi do večjega občinstva in morebitnih več poslovnih priložnosti za lastnika spletnega mesta. Poleg tega lahko samodejno prevajanje prihrani čas in sredstva, ki bi jih sicer porabili za ročno prevajanje. To je lahko še posebej koristno za manjša podjetja ali organizacije z omejenimi proračuni.
Druga prednost avtomatiziranega prevajanja je, da lahko izboljša uporabniško izkušnjo za tiste, ki ne govorijo slovenščino ali valižanščino. Z zagotavljanjem prevedene različice spletnega mesta lahko uporabniki lažje krmarijo in razumejo vsebino, kar vodi k bolj pozitivni izkušnji na splošno. To lahko pripomore tudi k izgradnji zaupanja in verodostojnosti pri uporabnikih, za katere je verjetneje, da bodo sodelovali s spletnim mestom, ki je na voljo v njihovem maternem jeziku. Vendar je pomembno upoštevati, da samodejno prevajanje morda ni vedno 100-odstotno natančno in bo morda zahtevalo nekaj ročnega urejanja, da se zagotovi kakovost prevoda.

Kako vam lahko LocaleBadger pomaga pri prevajanju iz slovenščine v valižanščino?

LocaleBadger je orodje, ki upravlja avtomatizirane prevode v poljubno število jezikov. Ta funkcija je še posebej uporabna pri prevajanju iz slovenščine v valižanščino, saj zmore prevod zapletenih fraz in stavkov. S LocaleBadgerom lahko uporabniki preprosto konfigurirajo postopek prevajanja z eno datoteko YAML v svojem skladišču, kar olajša upravljanje in prilagajanje prevodov. Poleg tega LocaleBadger deluje avtonomno in ustvari komplementarno zahtevo za vlečenje s potrebnimi prevodi, ko je v Githubu ustvarjena zahteva za vlečenje. Ta funkcija prihrani čas in trud ter uporabnikom omogoča, da se med obdelovanjem prevodov osredotočijo na druga opravila. Zahteva za vleko s prevodi je dodeljena uporabniku, kar mu omogoča, da pregleda spremembe in jih vključi v svoje delo. Nazadnje LocaleBadger omogoča uporabnikom, da prinesejo svoj ključ, ki deluje z njihovim ključem API za Google Cloud Translate in jim omogoča nadzor nad njihovimi stroški. Ta funkcija je še posebej uporabna za uporabnike, ki morajo prevesti velike količine besedila, saj jim omogoča učinkovitejše upravljanje stroškov prevajanja.

Poenostavljen postopek prevajanja s LocaleBadgerom

LocaleBadger je zmogljivo orodje, ki poenostavi postopek prevajanja jezikovnih datotek iz slovenščine v valižanščino. Prvi korak pri uporabi LocaleBadgera je konfiguracija nastavitev prevajanja tako, da kot izvorni jezik izberete slovenščino. Ko je to storjeno, lahko uporabnik izbere valižanščino kot ciljni jezik in dovoli LocaleBadgeru, da opravi svoje delo.
LocaleBadgerovi inteligentni algoritmi analizirajo izvorno vsebino pri vsaki zahtevi za vlečenje in ustvarijo natančne prevode. Prevodi so nato predstavljeni v pregled in izboljšanje v ločeni zahtevi za vleko, kar zagotavlja dovršen in natančen rezultat.
Na splošno je LocaleBadger odlično orodje za vsakogar, ki želi prevajati jezikovne datoteke iz slovenščine v valižanščino. Zaradi enostavne uporabe in zmogljivih algoritmov je idealna izbira tako za začetnike kot za izkušene prevajalce.
arsawatt

Arsawatt makes remote work more fulfilling, productive, and balanced by creating simple and effective tools.